zondag 24 januari 2016

THEMADAG - Vrouwe Wijsheid Dr. Margaret Barker

9 april 2016 'Divine Surprise' met Dr. Margaret Barker

Herontdek de verloren Vrouwe van de bijbel: Vrouwe Wijsheid

 

Deze studiedag werpt nieuw licht op de verloren vrouwelijke kant van monotheïstische wereldgodsdiensten. In de Tweede Tempel wordt het goddelijk vrouwelijke uit de teksten van het Oude Testament weg gecorrigeerd, verwijderd óf zwart gemaakt. Vandaag de dag lukt het om deze ‘tekstcorrecties’ ongedaan te maken en de oudere versie uit de Eerste Tempel te herstellen; nu wordt het goddelijk vrouwelijke uit oude tijden opnieuw zichtbaar.
 
Waarom ontbreken vrouwen in de huidige wereldgodsdiensten?

Protestanten zeggen vaak dat Maria nauwelijks een rol speelt in de Bijbel, maar waarom is zij dan zo belangrijk in de Kerk? 

Deze studiedag richt zich op een van de hoofdfiguren uit het Oude en Nieuwe Testament. Zij, die in de bijbelstudies nauwelijks aandacht krijgt, is en blijft geliefd in de Katholieke en Orthodoxe kerken.
De goddelijke Moeder uit het Oude Testament is met haar Zoon samen in de Tempel te Jeruzalem. Zij wordt Vrouwe Wijsheid genoemd, of Asjera of El Shaddai en draagt talloze andere namen. 
In het Nieuwe Testament manifesteert Zij zich als ‘de Heilige Geest’ of ‘de Vrouwe bekleed met de zon’. 

Deze studiedag zal Vrouwe Wijsheid uit het Oude Testament verbinden met de Maria’s uit het Nieuwe Testament: Maria de Moeder, Maria de Bruid en Maria de Zuster van Jezus. De verborgen vrouwelijke kant van het Judaïsme en Christendom wordt onthuld. Dit nieuwe licht op het goddelijk vrouwelijke in Oude en Nieuwe Testament herstelt de balans met het exclusief mannelijke beeld van God in deze twee monotheïstische wereldgodsdiensten. 

Programma
 • 9.15 - 10.00 aankomst en inschrijving
 • 10.00 - 11.15 eerste lezing met vragenronde
 • 11.15 - 11.45 pauze met koffie en thee
 • 11.45 - 13.00 tweede lezing met vragenronde
 • 13.00 - 14.00 pauze en lunch
 • 14.00 - 15.15 derde lezing met vragenronde
 • 15.15 - 16.00 Margaret Barker in gesprek met de zaal 
 • Locatie: Paaskerk te Baarn, Oude Utrechtseweg 6, 3743 KN Baarn (tel: 035-54266920)
 • Data: Zaterdag 9 april 2016 van 10:00 - 16:00 (zaal open om 9:15)
  Kosten: € 40,- inclusief koffie/thee. Voor studenten en minima: € 20,-
  Neem contact op met de organisatie als ook het minimum bedrag een last is.

  Lunch: Niet inbegrepen; deze is ter plaatse helaas ook niet verkrijgbaar.

  Speaker  
  Dr. Margaret Barker biblical scholar and author of 17 books and many papers. She is the founder of Temple Studies Group in England. In 2012 she wrote the book 'The Mother of the Lord. The Lady of the Temple', part 1. At this moment she is working on the second book in this series 'The Mother of the Lord. The Lady of the Church', part 2. 
  See: www.margaretbarker.com 

  The day is presided by Dr. Annine E.G. van der Meer , historian of religion, theologian and specialist in female symbolism. She is author of 8 books and several papers and founder en president of Academie PanSophia. See: www.annine-pansophia.nl  Op de website is meer informatie te vinden over deze themadag. Aanmelding gebeurt ook via de website. Ook kan hier de folder van de themadag worden gedownload, zowel in het Nederlands als in het Engels.
  Go to our website www.academiepansophia.nl where you can download the flyer in English


Geen opmerkingen:

Een reactie posten